Військовозобов’язаним українцям мають право давати повістки і вдома, і в громадських місцях.

Дехто просто відмовляється брати документ, сподіваючись таким чином ухилитися від мобілізації. Адвокат Катерина Аніщенко в коментарі для РБК - Україна, розповіла, якої відповідальності чекати українцям.

Сам факт вручення повістки офіційний, і за законом, особа має право відмовитися від її отримання, а тим паче підписання. Але це не відміняє той факт, що повістку вручили. Відмова від повістки та її підпису означає лише, що громадянин не буде ознайомлюватися у її змісті. Але сама відмова не знімає відповідальності та зобов’язань перед законом та виконання припису, який зазначений у повістці.

Повістка, фото з вільних джерел
Повістка, фото з вільних джерел

Під час відмови буде оформлений акт, в якому буде вказаний сам факт вручення повістки та відмова від неї. Але, знову ж таки, обов’язок виконувати припис повістки нікуди не подінеться. Важливий не підпис, а факт передачі документів особі. Це позначено законом, щоб уникнути ухилень, від виконання припису.

Популярні новини зараз
Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки
Показати ще

Вручення повістки. Фото: скрін youtube
Вручення повістки. Фото: скрін youtube

Одночасно, відмова від повістки понесе за собою і наслідки у правовому полі. Наслідки можуть бути різні і варіюватися в залежності від типу повістки. Якщо громадянин відмовляється від повістки, він відмовляється від зобов’язань, які там вказані. Тому, це може нести за собою покарання, які будуть варіюватися в залежності від всіх обставин вручення. Окрім того, можуть платити штраф, кримінальну, та адміністративну відповідальність. Але, в будь-якому разі, представники ТЦК повинні пояснити та спокійно оформити акт, у разі відмови.

Нагадаємо, портал Знай інформував, водії можуть отримувати повістки: що потрібно знати

Раніше на порталі Знай повідомлялося, нова хвиля масової мобілізації: у Зеленського розповіли про набір 300 тисяч "новобранців"

Також наш портал інформував, замість ранкової кави – повістка: воєнкоми намагалися мобілізувати чоловіка прямо зі спальні