Вже досить довгий час у суспільстві обговорюється питання притягнення до відповідальності ухилянтів, які незаконно виїхали під час повномасштабного вторгенння закордон. Експерт розповів, чому повернути їх в Україну достантьо складно.

Виїзд за кордон, скріншот
Виїзд за кордон, скріншот

Колишній радник міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко пояснив, чому влада досі не створила механізм, який забезпечить примусове повернення незаконних біженців з-за кордону.

Фахівець зазначає, що на практиці важко довести підробні діагнози без пристуності самих ухилянтів.

Інцидент на кордоні, скріншот: YouTube
Інцидент на кордоні, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році Кожному члену сім'ї по 3600 грн: українцям обіцяють тримісячну підтримку Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати
Показати ще

"Беремо простий приклад - справа по відсутність кінцівки. Для того, щоби перевірити, чи є у людини ця кінцівка, на неї треба подивитися вживу. А коли людини немає в країні, як це фізично зробити? Доводити, що у людини дійсно чогось немає - то ніхто нікому нічого доводити не буде. І це дещо нездорова ситуація", - зазначив він.

Виїзд за кордон. Фото: скриншот Youtube
Виїзд за кордон. Фото: скриншот Youtube

Володимир Мартиненко пояснює, що українські владі зараз не потрібно виловлювати зрадників закордоном, а варто сконценрувати усі зусилля, над перекриттям лазівок, якими користуються ухилянти.

Фахівець зазначає, що процес екстрадиції - це ціла складна процедура, прописана міжнародними юридичними нормами. Жодна європейська країна не має права видавати особу, без рішення суду.

суд,фото: google
суд,фото: google

Тим паче біженці користуються закордоном особливим захистом та вони отримуютьдержавну допомогу.

"На Заході це так не працює і мені б не хотілося, щоб ми заходили в ситуацію, коли ми лякаємо і без того наляканих наших громадян, які тікали від війни", - наголосив колишній радник міністра внутрішніх справ, додавши, що ухилянтів дійсно треба карати.