На початку жовтня минулого року ВРУ, було ухвалено закон про те, що жінкам певних професій необхідно стати на військовий облік.

Згідно з цим законом, жінки, які придатні до проходження військової служби (за станом здоров'я, віком) та закінчили професійні, фахові передвищі чи вищі заклади освіти, або мають медичну чи фармацевтичну спеціальність мають стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року. Про особливості цього обліку розповіла виданню ZAXID.NET, начальниця зв'язків з громадськістю Львівського ТЦК Марія Левко.

Важливо пам'ятати, що військовий облік жінок з мед освітою це не мобілізація, а узагальнення даних про те, скільки таких фахівців в Україні.

Медик, скріншот: YouTube
Медик, скріншот: YouTube

Чи потрібно жінкам самостійно йти до ТЦК

Популярні новини зараз
"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів
Показати ще

Окрім лікарів необхідно стати на облік й медсестрам, стоматологам, акушерам, фармацевтам. При цьому неважливо працюєте ви в цій сфері чи ні, адже наявність медичного диплома також покладає на вас обов'язок стати на військовий облік.

Військовий облік жінок, скріншот: YouTube
Військовий облік жінок, скріншот: YouTube

Заклади освіти, де навчають медичних або працівників фармацевтичної галузі за два місяці до закінчення навчання подають списки до ТЦК та СП.

Дані списки будуть підставою для оформлення тимчасового посвідчення військовозобов'язаного. Строк придатності такого посвідчення 30 діб.

Жінки, які отримали тимчасові посвідчення повинні прийти до міського (районного) ТЦК та СП, щоб їх взяли на облік. Це повинно відбутися протягом семи днів з моменту отримання такого посвідчення. Жінки, які на даний час непрацевлаштовані, мають прийти до центру комплектування самостійно, для взяття їх на облік.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, мобілізація в Україні: чи змусять біженок з медичною освітою повернутися додому

Раніше портал Знай інформував, військовий облік жінок в Україні: документи для ТЦК, розмір штрафу за ігнорування та хто звільнений від процедури

Також наш портал повідомляв, жінкам в Україні обмежать виїзд закордон: мають ставати на військовий облік