Деяких українок зобов'язали стати на військовий облік із 1 жовтня. На тих, хто проігнорує цю процедуру, чекають штрафи. Про це повідомили у пресслужбі Сухопутних військ.

На військовий облік повинні стати жінки з медичною та фармацевтичною освітою, придатні за віком та станом здоров'я. Однак у ЗСУ зазначили, що взяття на військовий облік – це ще не мобілізація.

"Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Такі жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов'язаних жінок і чоловіків", - заявили у ЗСУ.

Жінки в ЗСУ, скріншот: YouTube
Жінки в ЗСУ, скріншот: YouTube

Жінкам зазначених категорій потрібно відвідати ТЦК та зібрати документи:

Популярні новини зараз
Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць
Показати ще
  • заяву про взяття на облік;
  • паспорт чи ID-карту;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття професії/спеціальності;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності;
  • свідоцтво про шлюб;
  • свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • фото 3х4.

Українок після подання заяви направляють на медкомісію, де визначають їхню придатність до служби. Вагітні жінки, ті, хто виховують дітей самостійно, багатодітні матері, матері дітей з інвалідністю та жінки, чиї чоловіки служать у ЗСУ, звільняються від обов'язку ставати на військовий облік.

Мобілізація в Україні. Фото: Youtube
Мобілізація в Україні. Фото: Youtube

Також українські жінки нестимуть відповідальність за ухилення від постановки на військовий облік та порушення правил. Щоправда, покарання не таке жорстоке як у чоловіків. Їм загрожує адміністративна відповідальність, тобто накладення штрафу від 850 до 1700 грн.

Нагадаємо, "Наречені повинні...": українцям розповіли про "пастки" ТЦК та повістки прямо на розписі в РАГСі

Раніше ми писали про те, що жодних обмежено придатних: в Україні змінять підхід до мобілізації

Як повідомляв Знай.ua, кримінальна справа чи штраф: як карають за відмову брати повістку