В Україні почали призивати на військову службу обмежено придатних чоловіків із певними захворюваннями. У ВЛК розповіли, чи підлягають мобілізації особи з безсимптомним ВІЛ, вилікованим туберкульозом, гепатитом та психічними захворюваннями.
Так, чоловіки з розладами психіки обов'язково мають пройти ВЛК, де визначать їхню придатність. Якщо в діагнозі встановлено шизофренію чи деменцію, людину точно не відправлять до десантних військ, але вона може служити в тилу, тобто займатися документами чи допомагати з ремонтом, розповів голова ВВК Деснянського району Юрій Менджерес.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Якщо йдеться про туберкульоз, то чоловік може служити, якщо більше не загрожує здоров'ю оточуючих. А от якщо у нього гепатит, спочатку встановлюють вид захворювання та визначають перебіг захворювання.

"Щодо вірусного гепатиту з незначним порушенням функцій, то тут, знову ж таки, у нас є розподіл гепатитів - А, В, С, D і Е. Тому все залежить від перебігу хвороби і кожен діагноз вивчається індивідуально з відповідним ухваленням рішення ВЛК", - пояснила юрист КНП "Консультативно-діагностичний центр" Деснянського району Тетяна Шевченко.

Якщо під час проходження ВЛК у призовника підтвердиться ВІЛ, йому зроблять відповідну примітку у документах. При цьому у разі мобілізації за переливання крові або поранення чоловіка відповідальність несуть лише військові лікарі у військовій частині. ВЛК - це проміжна ланка.

"Якщо особу мобілізують з таким діагнозом, то питання переливання крові вирішуватиметься безпосередньо медичною військовою частиною, де людина проходитиме службу. Якщо ж така людина отримає поранення, це вже зона відповідальності військових медичних частин. ВЛК виступає як проміжна ланка між військкоматами та безпосередньо армією, - розповів Менджерес.

Популярні новини зараз
Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії
Показати ще

Військовий медик, фото: скріншот з відео
Військовий медик, фото: скріншот з відео

Нагадаємо, затримали і незаконно утримують у ТЦК: юрист дав поради як діяти

Раніше ми писали про те, що повістка не для мобілізації: чому співробітники ТЦК ходять вулицями разом із Нацполіцією

Як повідомляв Знай.ua, українцям почали розсилати повістки щодо СМС: адвокат пояснив, чи це законно