Відомо, що вже з 1 жовтня цього року жінки деяких професій мають стати на військовий облік обов’язково.

Це стосується жінок, які мають медичну або фармацевтичну освіту. Для чоловіків. які влаштовуються на роботу неможливо зробити це без військового обліку. А от яким буде працевлаштування жінок, залишається незрозумілим.

Працевлаштування
Працевлаштування

Андрій Топчій – юрист, пояснив, чи можна влаштуватися на роботу представницям цих сфер, якщо вони не перебуватимуть на обліку у військкоматі. Згідно з постановою, для жінок які працюють у медичній сфері, можливе влаштування на роботу без постанови на військовий облік. Але це буде можливим лише до 2026 року.

Відповідно до чинного законодавства України, жінки мають право при влаштуванні на роботу до 2026 року не показувати військовий квиток. Та можуть влаштовуватися як не військовозобов’язані особи.

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців
Показати ще

Військовий облік жінок, скріншот: YouTube
Військовий облік жінок, скріншот: YouTube

На облік можуть взяти жінок, які є працездатними та відповідають усім нормам за станом здоров’я. Стан здоров’я визначає спеціальна лікарська комісія. Жінки можуть самостійно прийти до ТЦК та стати на облік, або будуть робити це через свого роботодавця. Якщо жінка має диплом за відповідною спеціальністю, але не працює за фахом, то на облік її можуть і не взяти. Це пов’язано з тим, що у більшості випадків у роботодавців відсутня інформація про диплом співробітників, якщо це не фахова професія. Прямий обов’язок роботодавця сповістити місцевий ТЦК. У такому разі жінка, яка має відповідну спеціальність, має стати на облік військкомату добровільно.

Нагадаємо, портал Знай інформував, військовий облік жінок вже з 1 жовтня: чи потрібно самостійно йти до ТЦК

Раніше на порталі Знай повідомлялося, мобілізація триває: ухилянтам почали блокувати банківські карти

Також, наш портал інформував, мобілізація в Україні: чи змусять біженок з медичною освітою повернутися додому