Мобілізація в Україні продовжується і повістки можуть видавати навіть на вулиці.

Та випадки, коли воєнкоми затримують чоловіків прямо на вулиці, при врученні повісток спостерігаються доволі частіше. Багато з цих випадків набули суспільного розголосу і стали справжнім резонансом.

Візит до ТЦК, фото: Unian
Візит до ТЦК, фото: Unian

Антон Маринич – адвокат та провідний юрисконсульт Nota Group розповів в коментарі для РБК-Україна, чи законні такі дії. За словами юриста, представники територіальних центрів комплектування можуть затримувати чоловіків під час вручення повістки. Але, це повинно бути спільно з правоохоронними органами, і тільки тоді, коли відбудеться правопорушення.

Також, зараз є патрулі, так звані уповноважені особи, які знаходяться на блокпостах, оглядають житло, проводять огляд речей. Це можуть бути представники Національної поліції та Національної гвардії.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток
Показати ще

Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube

Та саме по собі затримання може відбутися лише у тому випадку, коли особа скоїла злочин, або правопорушення. Та якщо громадянин просто відмовляється приймати повістку, яка б у нього агресивна поведінка не була, саме для затримання цього недостатньо.

Якщо людину затримують безпідставно, окрім адвоката він має зателефонувати відразу у декілька органів. Якщо злочин скоєний не був, а затримання проводилось, поскаржитися можна в ДБР, або в поліцію. Якщо ТЦК проводило затримання разом з правоохоронними органами, скаржитися потрібно у декілька органів одночасно.

ДБР, фото: Facebook
ДБР, фото: Facebook

Та варто пам’ятати, що вручення повістки це не означає відправку на фронт. Тим паче повістки бувають різних типів. Їх можуть вручати для уточнення даних, для проходження ВЛК на інші.

Нагадаємо, портал Знай інформував, повістку вручили через родичів: адвокат пояснив, чи можна ігнорувати

Раніше на порталі Знай повідомлялося, чи можуть співробітники ТЦК вручити повістку у квартирі

Також, наш портал інформував, знайдуть через сімейного лікаря чи податкову: ТЦК почнуть "полювання" на ухилянтів