Наші читачі мають знати, що починаючи з 1 жовтня деякі українки мають стати на обов'язковий військовий облік. Однак, як кажуть фахівці у військовому законодавстві, особливих змін для цих жінок така процедура не принесе нічого.

Про це розповів Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в ефірі одного з українських телеканалів.

Віктор Ляшко. Фото: скріншот відео
Віктор Ляшко. Фото: скріншот відео
Віктор Ляшко. Фото: скріншот відео

За словами міністра, в Україні медичні професії для жінок та фармацевтична освіта для жінок ще з часів Незалежності підпадали під перелік тих спеціальностей, які входили до військового обліку та затверджувалися наказом міністра оборони.

"Верховна Рада, вносячи зміни до закону про військовий облік. Медичні професії виділили вже прямо в законі, зазначивши, що жінки з медичною та фармацевтичною освітою підлягають постановці на військовий облік, а також інші спеціальності, визначені у переліку, затвердженому наказом Міністерства оборони", - каже він.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Військовий облік жінок, скріншот: YouTube
Військовий облік жінок, скріншот: YouTube

Він додав, що до постанови уряду, яка регулює питання перетину державного кордону, поки що зміни щодо жінок з медичною та фармацевтичною освітою не внесені.

"Обмеження жінок із медичною чи фармацевтичною освітою можуть застосовуватися лише тоді, коли такі жінки перебувають на державних посадах, у центральних органах виконавчої влади або є народними депутатами чи депутатами місцевих рад. Саме тоді, як і для всіх інших держслужбовців, на жінок-медиків можуть поширюватиметься обмеження перетину державного кордону. Інших змін немає і не планується", - пояснив міністр.

Ляшко також зазначив, що кожне підприємство має у структурі людини, яка веде мобілізаційний облік.

"Ведуться певні списки, які діляться на категорії: офіцерський, старшинський, рядовий склад. Ці дані передаються до центру комплектувань. Тому зараз є законодавча вимога, є встановлений порядок, є певна інструкція Міністерства оборони, що мають все зробити, за якою формою подати ці документи. ", - сказав Ляшко.

Нагадаємо, мобілізація в Україні: адвокат пояснив, чи потрібно громадянам, виключеним із військового реєстру повторно проходити ВЛК.

Раніше повідомлялося, українку покарали за "пропажу" зі служби у ЗСУ на цілих три роки - який вирок виніс суддя.

Також, все не так просто: адвокат пояснив, чи можуть вручити повістку волонтерам.