В Україні триває загальна мобілізація та військовий стан. Справа в тому, що в українському парламенті хочуть дозволити демобілізацію ще однієї категорії військовослужбовців.

Про це стало відомо завдяки інформації із нового законопроєкту, який з'явився на сайті Верховної Ради.

Співробітники ТЦК, скріншот: YouTube
Співробітники ТЦК, скріншот: YouTube

На сьогодні в Україні військові мають чотири типи підстав для звільнення з військової служби:

• за станом здоров'я;

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних
Показати ще

• щодо настання граничного віку для служби;

• у зв'язку із набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у вигляді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

• за сімейними обставинами.

Українські захисники, скріншот: YouTube
Українські захисники, скріншот: YouTube

Найбільше підстав для звільнення – за сімейними обставинами.

Тому депутати законопроєктом №10093 пропонують демобілізувати батьків, які містять усиновлену дитину, а також опікунів чи батьків-вихователів.

У пояснювальній записці депутати зазначають, що чоловіки, які належать до цих категорій, мають право на відстрочку від мобілізації, але права на звільнення з військової служби вони не мають.

"На початку повномасштабної війни вийшло так, що багато чоловіків, які належать до цих категорій, були мобілізовані і покликані на військову службу. При цьому в ТЦК чи то навмисне, чи то просто через неуважність, їх ніхто не попередив, що вони мають право на відстрочку від військової служби до повноліття прийомної дитини, що можуть служити лише за власним бажанням.

Таким чином, було масово порушено право вищезгаданої категорії громадян нести військову службу за власним бажанням та лише за місцем проживання, оскільки за результатами цього порушення державою не надано право таким батькам, які мають на утриманні дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, права звільнятися з лав ЗСУ під час дії військового стану", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Тому депутати пропонують внести доповнення до закону "Про військовий обов'язок" щодо розширення списку підстав для звільнення із ЗСУ.

Українські захисники, скріншот: YouTube
Українські захисники, скріншот: YouTube

Зокрема, цей список пропонують доповнити такими підставами:

утримання військовослужбовцям дитини, яка була нею усиновлена ​​і на момент усиновлення була дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування, віком до 18 років;

утримання військовослужбовцем, який є опікуном, піклувальником, прийомним батьком, батьком-вихователем, дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, віком до 18 років;

Таким чином, військовим необхідно буде довести, що у них на утриманні є дитина, яка була усиновлена. Або, що вони утримують дитину, і є опікунами, піклувальниками, прийомними батьками або батьком-вихователем. На момент усиновлення він має бути: дитиною-сиротою; дитиною, позбавленою батьківського піклування, віком до 18 років.

Нагадаємо, не лише працівники ТЦК та СП: хто має право видавати повістки.

Раніше повідомлялося, що військового, який втратив дві ноги на фронті, визнали обмежено придатним.

Також, українцям кидають повістки до поштових скриньок: адвокат розповів, що загрожує за ігнорування.