В Україні триває військовий стан та загальна мобілізація. Є інформація, що окремих студентів із українських ВНЗ можуть мобілізувати. Цього разу йдеться про студентів, які перебувають у академічній відпустці.

Ця категорія студентів підлягає призову на військову службу під час мобілізації на особливий період.

Про це стало відомо із роз'яснення, поданого Міністерством освіти України.

Студенти. Фото: Youtube
Студенти. Фото: Youtube

Повідомляється, що цю категорію студентів можуть забрати до армії, якщо вони не мають інших підстав для надання відстрочки від призову.

Популярні новини зараз
Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Для такої категорії студентів, кажуть у Міносвіти, відстрочка не діє. Усе тому, що під час академічної відпустки (тобто перерви у навчанні у зв'язку з обставинами з боку студента, які виключають його навчання – ред.), такі особи не навчаються.

Роз'яснення Кабміну від Міносвіти, скріншот: Telegram
Роз'яснення Кабміну від Міносвіти, скріншот: Telegram

У разі призову такі особи мають право на продовження академічної відпустки з мобілізації.

Чи можна відновитись на навчання

У МОН також розповіли, що студенти-бюджетники у разі академічної відпустки можуть відновитись на навчання з можливістю подальшого переведення на бюджетні місця у разі їх наявності.

Візит до ТЦК, фото: Unian
Візит до ТЦК, фото: Unian

"На місця державного (регіонального) замовлення гарантовано відновлюються учасники бойових дій та особи, які продовжують навчання після відпустки у зв'язку з вагітністю, пологами та доглядом за дитиною", – зазначили в Міносвіти.

Нагадаємо, співробітники ТЦК примусово відбирають телефони та особисті речі: як захиститися українцям.

Раніше повідомлялося, що бої перейдуть на кордон, а на екологію чекає катастрофа: оракул Марія попередила українців про "гарячий" листопад.

Також, як правильно діяти, якщо повістку знайшли у дверях: юрист дав відповідь.