Відповідно до законодавства, мобілізації підлягають чоловіки, які не мають відстрочки та можуть виконувати військовий обов’язок за станом здоров’я.

Є випадки, коли роботодавець видає броню на громадянина. Це може відбутися у тому випадку, якщо підприємство, або організація підпадає під критерії, які були визначені законом. Бронювання – відстрочка від мобілізації, щоб забезпечити існування установи в особливий період. Про те як діяти, коли отримали повістку і маєте броню, пише видання "Факти".

Повістка, мобілізація, фото: Знай.ua
Повістка, мобілізація, фото: Знай.ua

Тож згідно з Законом України про мобілізацію, представники ТЦК не мають права мобілізувати громадянина, який має бронь. Втім, як іноді буває, працівники ТЦК можуть зловживати своїм службовим становищем та видавати повістки навіть людям, які мають бронь. Також це відбувається через не обізнаність громадян.

Адвокат дав пояснення, як діяти у разі, коли представник ТЦК дав повістку навіть при наявності броні. У будь-якому разі громадянин має обов'язково прийти до військкомату та надати всі підтверджуючі документи. Звичайно, можуть попросити пройти ВЛК, але мобілізувати при наявності броні права не мають ніякого.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Але варто враховувати і людський фактор. Якщо громадянин знає, що у його ТЦК працюють не добросовісні люди, то можна копію витягу про бронювання надіслати поштою. Це убезпечить громадянина від не потрібних процедур, адже документи повинні бути прийняті і всі необхідні дані внесені до реєстру.

Нагадаємо, портал Знай інформував, не мають права так робити: що заборонено для поліції, якщо вона зловила вас у комендантську годину

Раніше на порталі Знай повідомлялося, чи можлива мобілізація людини, яка доглядає за особою з інвалідністю

Також, наш портал інформував, як правильно діяти, якщо повістку знайшли в дверях: юрист дав відповідь