В Україні триває загальна мобілізація, і багато українських чоловіків військовозобов'язаного віку отримують повісті, а потім вирушають на проходження ВВК. Тут медики і вирішують, чи придатний громадянин військової служби.

Однак є певні категорії військовозобов'язаних, які на законних підставах можуть відмовитися від отримання повістки.

Про це розповіла український юрист практики військового права юридичної компанії "Приходько та партнери" Тетяна Козян.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

"Такий варіант розвитку подій можливий і цілком законний в окремих випадках, проте треба розуміти всі ризики і те, що відмовитися від отримання повістки без об'єктивних причин не можна", - розповів Козян.

Популярні новини зараз
Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Також Козян додала, що у людей мають бути конкретні та поважні причини.

Поважні причини:

- якщо в документі зазначені неправильні дані одержувача (повістка може бути адресована будь-кому);

- повістку вручає не уповноважена цього особа;

- немає печатки/підпису комісара ТЦК та СП.

Таким чином, якщо при врученні повістки ви помітили об'єктивні помилки, є можливість відмовитись від її підписання, каже фахівець. У такому разі співробітник ТЦК та СП має скласти акт про відмову від отримання повістки у присутності свідків.

"Однак пам'ятайте, що незначна помилка на порядку денному не є поважною причиною відмови від її отримання або неприбуття до ТЦК та СП у розумінні вимог закону, і у разі неявки у вказаний час настає адміністративна відповідальність, яка передбачає сплату штрафу, а за наявності відповідних підстав може наступатиме і кримінальна відповідальність. Отже, слід виходити зі змісту та загального усвідомлення самого виклику до ТЦК та СП", - зазначає Тетяна Козян.

Тетяна Козян наголошує: як свідчать публікації у медіа, якщо військовозобов'язаний відмовляється приймати повістку у воєнний час, "простежуються негативні тенденції представників ТЦК та СП вживати не зовсім законних та репресивних заходів щодо таких осіб".

Роздача повісток, фото: Telegram
Роздача повісток, фото: Telegram

"Після фіксації вашої відмови від отримання порядку денного та складання акта справа передається на розгляд керівникам ТЦК та СП, який в результаті може стягнути штраф за порушення правил військового обліку", - каже юрист.

Штраф можна оскаржити в суді, де ТЦК та СП доводитиме, що ви порушили правила обліку, тобто відповідальність настає саме за порушення правил, а не за те, що ви відмовилися від повістки, додає вона.

Нагадаємо, одіозний блогер Мирослав Олешко втік з України і впевнений, що люди мають радіти за нього.

Раніше повідомлялося, що податкова повідомлятиме військкомату все про чоловіків.

Також, у Forbes такого не опублікують: рейтинг найбагатших військкомів України.