Депутати ВРУ готують масштабні зміни до законопроєкту щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Про це повідомила нардепка "Слуги народу" Мар’яна Безугла.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Законом планують надати право на проходження військової служби особам з інвалідністю (за їхнім бажанням), попри наявність підстав для відстрочки від призову під час мобілізації.

Водночас на відстрочку від призову на військову службу нададуть педагогічним працівникам закладів фахової передвищої освіти.

Популярні новини зараз
Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Нардепи також планують зменшити коло громадян, які мають право на відстрочку по догляду за особою з інвалідністю І та II групи або особою, яка потребує постійного догляду, до членів сім’ї першого ступеня споріднення.

"На сьогодні право на відстрочку мають особи зайняті постійним доглядом за батьками дружини (чоловіка), а змінами передбачається, що право на відстрочку будуть мати особи, які доглядають тільки за своїми батьками", - пояснила Безугла.

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Вона зазначила, що законопроєкт має на меті позбавити людей можливості ухилення від призову під час мобілізації шляхом оформлення фіктивного догляду за особами, які його потребують.

"Військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю III групи, втрачають право на відстрочку", - зазначила Безугла.

Також нардепи планують змінити порядок надання відстрочки від призову громадянам, які здобувають передвищу та вищу освіту.

Студенти, кадр з відео
Студенти, кадр з відео

Законопроект також скасовує заборону на надання відомостей про реєстрацію місця проживання чи перебування призовниками, військовозобов’язаними та резервістами при укладанні трудового договору.