Українців неабияк шокували положення нового закону про мобілізацію, в якому хочуть заборонити ухилянтам продавати рухоме та нерухоме майно. Однак при тому, що він не набрав законної дії, чоловіків прямо із Сервісних Центрів МВС забрають до ТЦК.

Про цю нову схему військкоматів розповів адвокат Роман Сімутін.

Він поділився історією, з якою стикнувся його клієнт, коли прийшов переоформлювати автомобіль до Сервісного Центру.

Сервісний центр МВС. Фото Facebook
Сервісний центр МВС. Фото Facebook

"Ви підходите до вікна оператора сервісного центру, віддаєте документи щодо купівлі-продажу авто і чуєте у відповідь: "Почекайте, вас покличуть". Минає година і до вас підходять четверо поліціянтів, така собі мінігрупа захоплення, та повідомляють новину. Виявляється, ви перебуваєте в розшуці як ухилянт. Отакої! Ви шоковані й намагаєтесь зрозуміти, як же так, адже жодного разу не отримували повістки. Крім того, а звідки це поліція дізналася, що ви зараз тут у приймальні сидите", - розповідає адвокат.

Популярні новини зараз
Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати Пенсіонерів розчулили новиною: хто у червні отримає доплату 1500 грн Потужно обстрілюватимуть Україну: астролог вказала, які міста чекає найбільша небезпека У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня
Показати ще

Оформлення документів, скріншот: YouTube
Оформлення документів, скріншот: YouTube

Фахівець пояснює, що чоловік не зміг перереєструвати автомобіль, бо не пройшов так звану перевірку за базою ІПНП ("ГАРПУН").

Сімутін зазначає про те, цей портал сполучений із базою даних реєстраційних центрів і оператор, який переоформлює авто бачить усю цю інформацію.

"Не маючи підстав для відмови у продажі, цей "добрий" оператор – такий собі сучасний Павлик Морозов, керуючись "найблагішими" намірами, тишком-нишком телефонує поліціянтам і повідомляє про виявлення злісного "ухилянта". І на його затримання вже і відправляють цілих два ескорти відбірних офіцерів", — додає юрист.

Сімутін пояснює, що інформація з бази ІПНП ("ГАРПУН") не може слугувати доказом провини та розшуку і в такому випадку у поліції відсутні підстави для вашого затримання.

Нагадаємо, українцям блокуватимуть кошти на картках за неявку до ТЦК: хто може потрапити в "чорний" перелік

Як повідомляв "Знай.uа", без урахування – без доступу: що загрожує чоловікам, які не записалися до бази даних

Знай.uа писав, незабаром з'являться електронні повістки: як українців ставитимуть на облік