Під час загальної мобілізації в Україні військовозобов'язаним чоловікам продовжують вручати повістки. Вже близька дата у два роки повномасштабного вторгнення російських окупантів, і за цей час вручалися повістки різними способами, іноді це можуть робити дуже оригінально.

Відомий український адвокат Роман Симутін вирішив розповісти у чому ж криється "підступність", відео юриста доступне в мережі YouTube.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

За його словами, чоловікам почали приходити повістки з таким формулюванням: "Відправлення повістки зафіксовано представником Управляючої компанії з обслуговування житлового фонду та автоматизованою системою АІТС "Оберіг"".

Також можна побачити такі формулювання:

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще

- Доводжу до вашого відома, що наприкінці 2023 року у Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким суттєво посилюється відповідальність за військові порушення, а саме законодавства про мобілізацію з накладенням штрафу від 34 000 до 85 000 грн.

Зокрема, вже є рішення суду, де чоловікові "впаяли" 3 роки позбавлення волі за ухилення від призову щодо мобілізації.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

У чому криється підступність?

Це рішення суду, яким військовозобов'язаного визнали винним за ст. 336 КК України - ухилення від призову з мобілізації з покаранням у 3 роки позбавлення волі.

"Зверніть увагу: не умовно, але й не стосовно вас, одержувача цього креативного повідомлення. Тому що в основному чоловіки, не почитавши вирок суду, думають, що це саме їм дали 3 роки. Такий собі елемент психологічного тиску на людину", - говориться у повідомленні.

За словами адвоката, те, що відправлення повістки "зафіксовано представником Управляючої компанії", ще нічого не доводить чи підтверджує.

"Читайте між рядками: повістку вам кинули до поштової скриньки, а двірник підтвердив, що зробив це, - додав Сімутін.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Підступність також полягає у тому, що у Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким суттєво посилюється відповідальність за військові порушення, а саме законодавства про мобілізацію, із накладенням штрафу від 34 000 до 85 000 грн.

Важливо, що це лише законопроект, а не закон. Він ще тільки розглядатиметься у майбутньому, його розкритикували практично всі політичні сили, він отримав негативні висновки експертного управління при ВРУ. Тому саме так маніпулюють та "грають" на непоінформованості та стривоженості громадян.

"Однозначно підхід можна внести до номінації найкреативнішого способу вручення повістки. Звичайно ж, з приставкою "анти"", - зазначив експерт.

Нагадаємо, тепер лише мобілізація: кого вирішили позбавити відстрочки від армії.

Раніше повідомлялося, посилення мобілізації: Верховна Рада підтримала новий законопроект.

Також, оголосили в розшук: адвокат попередила військовозобов'язаних.