В Україні продовжується дія військового стану, а також загальна мобілізація. Справа в тому, що далеко не всі чоловіки до кінця розуміють і знають, що чекає на ухилістів. Відомо, що ухилення від мобілізації може спричиняти як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Давайте дізнаємося докладніше про реальні вироки, виправдання та скасування постанов військкоматів.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного із українських телеканалів.

ТЦК, мобілізація: фото Уніан
ТЦК, мобілізація: фото Уніан

Реальні вироки за ухилення від армії

До адміністративних правопорушень належать:

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

- зіпсування військово-облікових документів або втрата їх з необережності – загрожує штраф від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 гривні до 119 гривень).

- порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку – загрожує штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 3 400 до 5 100 гривень.

Зазначимо, що скасувати ухвалу про притягнення до відповідальності можна лише в судовому порядку. Для цього необхідно подати позов проти ТЦК та СП.

Кримінальна відповідальність настає у кількох випадках. Найпоширеніша стаття 336 – ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. За це загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Що відомо про "умовний" термін

У той самий час реальне покарання може бути замінено " умовним " терміном. Він може тривати від шести місяців до трьох років або від року до двох. Так, чоловік, який отримав "умовний" термін, повинен виконувати покладені на нього обов'язки та не вчиняти інших кримінальних правопорушень.

У разі скоєння нового злочину – випробувальний термін скасують та чоловіка заберуть до в'язниці.

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Суд може скасувати ухвали військкоматів

Порядок денний складається з двох частин – сам документ і корінець, де людина розписується. Якщо військовозобов'язаний не прибув до військкомату, його притягають до адмінвідповідальності. У результаті начальник ТЦК та СП виносить ухвалу.

Такі постанови часто скасовують на підставі порушення процедури розгляду адмінсправи. Або якщо немає підстав, що цей чоловік отримував повістку.

Виїзд за кордон, скріншот
Виїзд за кордон, скріншот

Хто може виїхати з України з "білим квитком"

Виїхати з України можуть лише чоловіки, які належать до категорії "непридатні до військової служби, знято з військового обліку". До того ж, для цього необхідно отримати додаткові документи.

Нагадаємо, "Шукаю дружину для виїзду за кордон": як ухилісти біжать з України.

Раніше повідомлялося, в університетах побільшає бюджетних місць на затребувані спеціальності.

Також, важливі зміни для військовозобов'язаних: все вирішиться протягом 10 днів.