В Україні продовжується мобілізація, але далеко не всі військовозобов'язані громадяни готові воювати з окупантами. Втім, адвокат Ростислав Кравець нагадав, що за відсутності відстрочки, броні чи звільнення, чоловіки за законом не мають права відмовлятися від служби.

Під час війни та мобілізації громадяни можуть відмовитись від мобілізації, проте адвокат зазначив, що вони мають бути готові до відповідальності, яку доведеться нести через таке рішення.

"Звичайно, у нас не рабська країна, людина може відмовитися, але за це нестиме відповідальність як за ухилення від мобілізації", - сказав він.

Мобілізація. Фото: скрін youtube
Мобілізація. Фото: скрін youtube

Також адвокат нагадав, що українців притягають до адміністративної відповідальності, якщо вони не прибули до ТЦК до отримання повістки.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних
Показати ще

А от якщо чоловіки проігнорували вже вручене запрошення, їм загрожує кримінальна відповідальність за статтею ухилення від мобілізації. У такому разі людину цілком можуть позбавити волі на строк від трьох до п'яти років.

"Має бути явно доведено ухиляння. Це не той випадок, коли людині кинули повістку за адресою, де вона не живе 20 років, і вважають, що це ухиляння. Ні, ухилянням буде лише факт, коли людині особисто було вручено цю повістку", – зазначив Кравець.

Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube
Повістки. Мобілізація. Фото скріншот з Youtube

Нагадаємо, що слід знати обмежено придатним: адвокат пояснив головні правила

Раніше ми писали про те, чи мають право працівники ТЦК садити людину в авто та везти у військкомат: адвокати відповіли

Як повідомляв Знай.ua, кримінальна справа чи штраф: як карають за відмову брати повістку