Деякі категорії українців не підлягають мобілізації через стан здоров'я, зокрема. Проте командування Медичних сил ЗСУ спільно з МОЗ, командуваннями видів та пологів ЗСУ внесли зміни до розкладу хвороб, станів та фізичних недоліків, які визначають придатність до служби.

У зв'язку з цим представник Командування Медичних сил ЗСУ підполковник медичної служби Дмитро Мірошниченко виданню Армія.Inform розповів, чи підлягають призову українці, які мають хронічні захворювання.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

За його словами, навіть до розробленого нововведення у ЗСУ служили люди з різними захворюваннями, зокрема хронічними. Вони обіймали посади, що відповідали стану здоров'я, але винятки також були.

"Це посади у підрозділах забезпечення, у навчальних центрах. Але є багато прикладів, коли такі військовослужбовці успішно проходили службу і в інших військових частинах та підрозділах", - зазначив він.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

З огляду на свою професію, Мірошниченко бачив, як військові медики під час обстеження військового визнавали його обмежено придатним. Він зазначив, що такі люди були за фактом здорові та могли виконувати обов'язки на рівні з іншими бійцями. Тим більше, що з 2014 року таких військових, зокрема, з хронічними захворюваннями, багато. Вони мають бойовий досвід.

"Ми намагаємося зберегти цих людей в армії, щоб вони цей колосальний унікальний досвід передавали молодим воїнам. Звичайно, повторюся, якщо у нього для цього вистачає здоров'я, його стан не впливає на боєздатність підрозділу", - додав він.

ЗСУ. Фото Генштаба
ЗСУ. Фото Генштаба

Нагадаємо, що потрібно знати обмежено придатним: адвокат пояснив головні правила

Раніше ми писали про те, що мобілізація непридатних до служби: у ТЦК розповіли, коли це можливо

Як повідомляв Знай.ua, кримінальна справа чи штраф: як карають за відмову брати повістку