Українським чоловікам обмежили виїзд за кордон у зв'язку з військовим становищем і мобілізацією, однак у деяких все ж таки є можливість покинути межі країни. Стало відомо, чи має на це право повнолітній брат, який супроводжує сестру на підставі довіреності.

На це запитання відповіли спеціалісти "Юридичного порадника для ВПО". Так, згідно з абз. 13 п.2-3 Правил, особи, які не досягли 16-річного віку, можуть виїхати за кордон:

  • в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима (тобто родичів), за наявності документів, що підтверджують родинні зв'язки;
  • в супроводі інших осіб, уповноважених одним із батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування (або, звичайно, на підставі довіреності).

Виїзд за кордон, скріншот
Виїзд за кордон, скріншот

Проте українців просять звернути увагу на останнє речення пункту, згідно з якою у разі введення на території України надзвичайного чи військового стану рішення про надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням належності супроводжуючого особи до переліку категорій осіб, звільнених від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтверджуючих документів.

Це означає, що повнолітній брат може супроводжувати за кордон свою неповнолітню сестру. При цьому йому навіть не потрібно оформлювати довіреність, прикордонникам буде достатньо документів, що підтверджують родинні зв'язки, тобто свідчення про народження.

Популярні новини зараз
Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Водночас, хлопець повинен мати законне право на виїзд за кордон під час військового стану, а студентам його не надають. Тобто, брат-студент не може супроводжувати свою сестру.

Студент. Фото Freepik
Студент. Фото Freepik

Нагадаємо, мобілізація людей з хронічними захворюваннями: у ЗСУ відповіли, чи можливо це

Раніше ми писали про те, що військовий облік жінок вже з 1 жовтня: чи потрібно самостійно йти до ТЦК

Як повідомляв Знай.ua, українцям почали розсилати повістки щодо СМС: адвокат пояснив, чи це законно