Воєнний стан та загальна мобілізація в Україні триває. Тому військовозобов'язаним чоловікам продовжують вручати повістки. Проте трапляються випадки, коли дії співробітників ТЦК та СП виходять за межі, порушуючи права громадян.

Про те чи мають право працівники територіальних центрів відбирати телефони та особисті речі юристи розповіли в інтерв'ю виданню "Фокус".

ТЦК. Фото: Youtube
ТЦК. Фото: Youtube

Правники зазначають про те, що згідно із законами в Україні співробітники ТЦК та навіть поліція не можуть вилучати у вас телефони та особисті речі, в тому числі при перевірках на блокпосту.

"На цей момент не існує нормативного акта, який би дозволяв співробітникам ТЦК та СП вилучення будь-яких речей осіб на вулиці, інших громадських місцях, вдома. Слід зазначити, що навіть на блокпостах військові, поліція не мають права вилучати будь-які особисті речі, які не містять явних ознак злочину", — зауважив адвокат, юрист судової практики ЮКК "Де-Юре" Юрій Сергієнко.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Юрист розповідає, що трапляються випадки коли громадяни, побоюючись представників ТЦК та правоохоронних органів добровільно віддають свої речі та телефони, однак мало хто знає, що це їх право, а не обов'язок.

"Роз’яснюємо, що це робити особа не зобов’язана та надалі буде вкрай тяжко довести, що вона діяла під примусом", — повідомив адвокат.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

У свою чергу адвокат юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Дмитро Лазебний підкреслив, якщо військовозобов'язаний не хоче віддавати чи здавати свій телефон, він може цього не робити.

"Все залежить від вашого бажання, примусово у вас вилучити телефон не можуть", — підкреслив юрист.

Раніше ми писали про те, що експерт пояснив, чому відправляти на війну українців старше 60 років - погана ідея: "Не батьки, а дідусі"

Як повідомляв Знай.ua, електронні повістки в Україні: адвокат розповів, чи блокуватимуть банківські рахунки ухилістів

Також портал Знай.ua писав, що "Обмежень немає?": скільки людей з однієї української родини можуть мобілізувати до ЗСУ