В Україні вже другий рік триває військовий стан. Останній продовжили ще на три місяці.

Поки діє військовий стан, всі чоловіки від 18 до 60 років є військовозобов’язаними і мають стати на військовий облік. Для цього достатньо піти у військкомат і надати всі необхідні документи: заяву, паспорт, ідентифікаційний код, військово-обліковий документ та лист вибуття з ЖЕКу. Про це та інше розповів юрист Ростислав Кравець, пише видання Факти.ICTV

Візит до ТЦК, фото: Unian
Візит до ТЦК, фото: Unian

Взяття на військовий облік не означає відразу відправку на передову, ви можете просто бути у резерві. Юрист розповів, яка відповідальність чекає на громадянина, який не став на військовий облік.

За те, що особа проігнорувала обов’язок стати на військовий облік передбачена адміністративна відповідальність – штраф. Його розміри можуть сягати від 510 гривень до 850 гривень. Але навіть якщо після стягнення чоловік не пішов до військкомату і не став на військовий облік, то його очікує інший штраф – до 1700 гривень.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Співробітники ТЦК, скріншот: YouTube
Співробітники ТЦК, скріншот: YouTube

Але якщо громадянин ухиляється від військового обліку, за це передбачене покарання згідно з Кримінальним Кодексом України. Це може бути штраф у розмірі до 8500 гривень, або ж виправні роботи протягом одного року. Штрафи також можуть бути накладені на керівництво підприємства, в якому працює ухилянт. Тому варто стати на військовий облік та пройти медичну комісію, яка зробить висновок щодо придатності до військової служби.

Нагадаємо, портал Знай інформував, ФОПам дали важливе пояснення щодо бронювання: що треба знати

Раніше на порталі Знай повідомлялося, масштабні зміни до мобілізації: що може змінитися вже до кінця 2023 року

Також, наш портал інформував, працівникам ТЦК суттєво розширять повноваження: тепер зможуть робити все