У найближчі дні депутати будуть розглядати відредагований закон про мобілізацію. Його положення викликають чимало обурення в українців, особливо у частині обмеження прав.

Із тим, що загрожує чоловікам, які не з'являться у потрібний час до ТЦК розповів адвокат АО "Діксі Лекс" Віктор Дрогомирецький у коментарі "Фокусу".

ТЦК. Фото: скрін youtube
ТЦК. Фото: скрін youtube

Фахівець пояснює, що в тому випадку, якщо закон таки набере чинності без змін, то українцю, який не з'явиться до військкомату протягом 15 днів, керівник ТЦК та СП протягом 5 днів буде надсилати електронну чи паперову повістку за місцем проживання із вимогою про виконання обов’язку.

В тому випадку, якщо військовозобов'язаний громадянин проігнорує таку повістку, то військкомат буде мати 5 днів для того,щоб звернутися до адміністративного суду та накласти на нього певні обмеження.

Популярні новини зараз
Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Саме сдовий орган мое накласти на ухилянта покарання у вигляді:

  • тимчасового обмеження такого громадянина в праві виїзду за межі України;
  • тимчасового обмеження такого громадянина в праві керування транспортними засобами;
  • накладення арешту на кошти й інші цінності такого громадянина, що перебувають на рахунках і на зберіганні в банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг, або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Суд розглядатиме такі справи до 15 днів.

"У разі задоволення адміністративним судом заяви ТЦК та СП щодо встановлення обмежень такі обмеження залишатимуться чинними до того часу, поки громадянин не виконає відповідні зобов’язання за цією вимогою", - додає адвокат.

Обмеження знімаються лише у тому випадку, якщо військовозобв'язаний виконає покладені на нього обов'язки.

Фахівецб пояснює, що таким призовникам будуть видавати спеціальні довідки із якими можна буде звернутися до виконавчої служби та зняти всі обмеження.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, чиновників та депутатів хочуть відправити в окопи: будуть мотивувати українців

Раніше портал Знай інформував, Зеленський зробив важливу заяву щодо мобілізації: "Це абсолютно неправильно"

Також наш портал повідомляв, непридатні можуть стати придатними: у Раді хочуть перевірити висновки ВЛК