Всім українським чоловікам, до яких можуть бути питання від співробітників ТЦК, нагадали про елементарні моральні, а також законні способи спілкування.

Про це стало відомо завдяки повідомленню однієї з українських правозахисних спільнот.

Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube
Спілкування з ТЦК, скріншот: YouTube

Українські адвокати нагадують, що якщо вам вручають повістку, потрібно дотримуватись такої поведінкової лінії:

  • не тікайте, намагайтеся не поспішати;
  • не відмовляйтеся, адже це незаконно;
  • вислухайте військового;
  • подивіться його документи, щоб переконатися, що він має повноваження на вручення повістки; стежте за дотриманням процедури вручення повістки, інакше вона буде недійсною або виписана вам всупереч закону.

Порядок денний можуть видавати органи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій, посадові особи районного або міського центру комплектування та соціальної підтримки.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Показати ще

Якщо це намагається зробити співробітник поліції, представник територіальної оборони міста, ЗСУ, Національної гвардії чи будь-яка інша особа, це є незаконним.

Якщо посадова особа формує повістку одразу перед вами, ви можете вважати вручення повістки незаконною. Адже рішення про виклик особи має ухвалювати безпосередньо керівник ТЦК.

Співробітники ТЦК, скріншот: YouTube
Співробітники ТЦК, скріншот: YouTube

Що не можна говорити при врученні повістки?

Не забувайте, що перед вами стоїть військовослужбовець. Ви не знаєте, що він пережив і який досвід має за плечима. Відповідно, уникайте будь-яких питань або висловлювань, які можуть його травмувати.

Наприклад: "Чому ти не на фронті?", "Сам тут сидиш, а мене відправити хочеш?", "А ти взагалі на війні був?"

За подібні питання немає покарання, проте ви все одно повинні дотримуватися субординації та поважати свого співрозмовника. Нерідко буває, що самі такі питання призводять до конфліктів та застосування фізичної сили.

Нагадаємо, затримання поліцейськими та примусова доставка у військкомат: адвокат розповів, як захиститися від такого свавілля.

Раніше повідомлялося, як масові перевірки ТЦК позначаться на мобілізації і чи посадять військкомів у в'язницю.

Також, шукайте свою болячку у списку: кого не візьмуть до ЗСУ через стан здоров'я.