В Україні продовжується військовий стан, а також загальна мобілізація. У цей період всі військовозобов'язані чоловіки можуть отримати повістку до ТЦК та СП. Є великий перелік категорій громадян, які не підлягають мобілізації, проте цей перелік постійно змінюється.

Є люди, які користуються державними системами, наприклад, "Шлях", який дозволяє перетинати державний кордон, проте для цього необхідно бути волонтером і мати відповідний дозвіл.

Саме тому український юрист та правозахисник Богдан Пересада нагадали, що українців має право на відстрочку від призову, а також хто такі "волонтери" і чи можуть їх мобілізувати.

Фото: волонтери Громадської організації Молодіжна рада Харківської області
Фото: волонтери Громадської організації Молодіжна рада Харківської області

За словами юриста, згідно зі статтею 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" є чіткий список категорій громадян, які не підлягають мобілізації. У цьому переліку немає підстав для права звільнення від мобілізації як статус волонтера.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Адвокат наголосив, що українці зі статусом волонтера підлягають мобілізації на загальних підставах, що стосується й військового обліку.

Перевірка ТЦК, скріншот: YouTube
Перевірка ТЦК, скріншот: YouTube

При цьому, на відміну від багатьох інших військовозобов'язаних, статус волонтера надає право на виїзд за кордон на певний термін за наявності відповідних документів та мети поїздки.

Виїхати можуть чоловіки, які перевозять медичні вантажі, гуманітарну допомогу, вантажі, спрямовані на потреби ЗСУ та інших військових формувань.

Нагадаємо, в Україні частину студентів відрахують на початку навчального року: чому і хто у списку.

Раніше повідомлялося, повернути ухилістів із-за кордону майже нереально: "Це так не працює...".

Також, ВЛК для непридатних до служби щороку: названо важливі нюанси.